yayıncıların yayında şarkı dinlemesinin yasaklanması Twitch Sözlük

yayıncıların yayında şarkı dinlemesinin yasaklanması

1. Bugün resmi olarak twitch'e gelmiş uygulamadır. Sanırım aynı youtube'taki gibi bir sistem yapmışlar ve yayınlarda telif hakkı içeren müzikleri dinlemek dahi yasaklanmış. Tamamı için: http://www.twitch.tv/p/tr-tr/legal/community-guidelines/music/
http://twitter.com/TwitchSupport/status/1269851779790929921


0 | 08-06-2020 13:25
2. Müzik, müzik diyordunuz bak ne oldu şimdi.

Tanım: Twitch yayınlarının olmazsa olmazı müzik dinletmenin yasaklanması.


+1 | 08-06-2020 13:56 - 08-06-2020 13:58
3. Yayınlarda arkada müzik çalması iyi oluyordu tamamen yasaklanması iyi olmamış bence.


+1 | 08-06-2020 14:40
4. Artık her yayında nocopyrightsounds çalacak desene


+1 | 08-06-2020 16:07
5. simdi twitchte canli yayinda telif atan bi sistem yok ise zaten yayin gecmisindeki telifli müzik kisimlarini muteliyordu, yani twitch modlari bir sey yapmazsa yine bi yaptirim olmaz, sadece artik klipleri silmeleri gerekir sonradan kontrol etmesinler diye?


+1 | 08-06-2020 16:50
6. Konseptimi baştan aşağıya değiştirmeme sebep olacak kural. Gerçek radyo programlarındaki gibi müzikleri mikser ile yumuşak geçişlerle kısıp açarak radyo formatında yayınlar yapıyordum. Telifsiz tek bir fon müziği kullanmayı deneyeceğim.

Böyle bir kural geliyorsa sadece müzikle kalmamalı. Aynı şey telif içeren dizi ve filmler içinde getirilmeli. Dün bir çok yayıncı film gecesi yaptı. Hatta youtube içerikleri de eser niteliğinde. Telifle ilgili bir güncelleme geliyorsa bu daha geniş kapsamlı olmalı. Aksi takdirde kendileriyle çelişirler.

Zaten monoton ve format kısırı olan just chatting kategorisini daha da kısırlaştıracağını düşünüyorum. Belki bunu fırsata çevirebilenler iyi planlanmış farklı içeriklerle aradan daha iyi sıyrılabilirler. Ayrıca sadece just chatting kategorisi değil Euro Truck Simulator benzeri temposu düşük simulasyon oyunları da bu durumdan nasibini alacak gibi. Artık fonda Müslüm Gürses, Orhan Gencebay dinleyemeyeceğiz.

Ek: Bir çok yayıncı sanıyorum bundan habersiz olduğu için arka fonda telif hakkı içeren müzikler çalmaya devam ediyor. Kaldı ki bu sadece bundan sonraki yayınları etkileyecek bir güncelleme değilmiş. Daha evvel alınan klipler ve yayın tekrarlarını da etkiliyormuş. Dolayısıyla geçmişe yönelik temizlik yapılması, eski kliplerin silinmesi gerekecek.

Çözüm Önerisi: Bence aylık standart bir ücret ödenerek telif içeren müzik kullanmak serbest bırakılabilir. Örneğin aylık 20 dolar karşılığında telif içeren müzikleri çalabileceğimiz bir sistem oluşturulup, bu gelir bir havuzda toplanarak eser sahiplerine paylaştırılabilir. Böylelikle yayıncılar da teklif hakkı içeren müzikleri, bedelini abonelik sistemiyle ödeme karşılığında toplu olarak kullanabilir.


+3 | 08-06-2020 17:05 - 08-06-2020 17:28
7. Yeni alınmış bir karar değil. Bu kural yıllardır bu şekilde zaten. Twitch yayın geçmişlerinde ilgili bölümlerin sesini kısıyor ancak canlı yayınlara veya kliplere bu kuralla ilgili herhangi bir yaptırım uygulamıyor.

Yayıncının yayında dinlemesinin sakıncası şöyle; insanlar o müziğe legal yollardan değil yayıncı üstünden ulaşmış oluyor. Müzisyenin Spotify veya başka bir kanal üstünden elde edeceği gelir kesilmiş oluyor. Yayıncı da yayından para kazanıyor. Yani arabada müzik dinleme örneği çok da doğru değil.

Burada bütün suçu Twitch'e yüklemek çok da doğru değil bence. Aynı durum YouTube'da da var. Facebook tarafını bilemiyorum ama sanırım orada da benzer kurallar geçerli. Twitch'in kuralları da yıllardır orada yazıyor sonuçta.

Bu duruma çözüm sunan çeşitli ücretli ve ücretsiz servisler var yayıncılar için. Twitch kendisi bir çözüm sunmak isterse YouTube gibi bir ses kitaplığı oluşturabilir veya bahsettiğim servisler gibi bir servisi kendisi kurabilir belki.


0 | 09-06-2020 22:54
8. telif olayını twitch canı istedi diye uydurup koymadı. birader bir konu hakkında yazmak istiyorsanız biraz konuya hakim olun. telif konusunda twitchin bir suçu yok, sanatçılar tabii ki telif atma hakkına sahipler çünkü hayatının belli bir kısmında veya halen sanat ile uğraşıyorsanız sanatınızın 'exposure' ile ödenmesini istemezsiniz.

eleştirmeniz güzel ama araştırmanız kötü. birkaç örnek vereyim; radyo da duyduklarınız 'public performance' olarak yasılır ama kendi yayınınızda kullanamazsınız çünkü radyo istayonu olarak iş görmüyorsunuz. spotify'da dinlediğiniz müzikler royalty free değil. spotify'da üyeliğiniz var diye o şarkılarla istediğinizi yapamıyorsunuz, sadece kişisel tüketme hakkına sahipsiniz.

peki bu telifi atan kim derseniz tabii ki 'performance royaltie' ye sahip olan firma atıyor. twitch'te bu kuralın bulunmasının sebebi ceza parası ödememek için. peki şu zamana kadar neden sorun olmadı diye sorarsanız ise bu büyük firmaların twitch'i görmezden gelmesi ama bu son birkaç sene içindeki twitch'in büyümesi dikkatleri çekti çünkü bu haklarda para var. nasıl youtube'da videonun tüm geliri kullanılan müzikteki sanatçıya gidiyorsa artık twitch'te de böyle olacak.


+3 | 10-06-2020 01:33
9. Canlı yayında izlemelerinde problem yok sıkıntı kliplerde (tabi daha henüz net bir durum yok ortada) bazı yayıncılar klip almayı kapatarak kendince önlem almış durumda


0 | 10-06-2020 21:28
/1
bizi takip edin    
iletişim için       

Canlı yayın


/1