reklamı twitch kendi basıyor dümeni Twitch Sözlük

reklamı twitch kendi basıyor dümeni

1. Yayıncılar eğer isterlerse aralıklı reklam yayınlamayı panelden kapatabiliyorlar. İlk gösterim reklamları hariç abone olmayanlara reklamsız bir yayın yapılabiliyor mu? Evet. Yani size bir yayıncı "reklamı ben basmadım Twitch kendisi basıyor" diyorsa pratikte yalan söylüyor. Bu "ben osurmadım, götüm osurdu" demekle eşdeğer. Zira yayıncı panelinde bunun ayarı mevcut. https://i.imgur.com/3jeIKdS.jpeg Sadece kelime oyunu yapılıyor. Çünkü yayıncı panelden reklamların sıklığını ve süresini bir kez ayarladığında otomatik olarak bu reklamlar yayınlanıyor. Yani yayıncının yayın sırasında manuel olarak panelden "reklam yayınla" butonuna basmasına gerek kalmıyor. https://i.imgur.com/PGUg9Ju.jpeg Evet teoride reklamı yayınlayan yayıncı değil, otomatik olarak Twitch yayınlıyor ancak reklamları aktif eden, reklamların uzunluğunu ve sıklığını ayarlayan yayıncının kendisi.

Türkiye'de yayın yapan yayıncılar yıllardır reklam gelirlerinin yurt dışına nazaran daha düşük olduğundan dem vuruyordu. Haklı bulduğum bu isyanın nihayet bir getirisi oldu. Twitch geçtiğimiz aylarda Türkiye'de iştirak ve partner kanallar için reklam gelirini arttırmaya yönelik bir kampanya ve bunun organize edilebildiği bir panel getirdi. Ancak bir şartla. Daha fazla reklam yayınlamanız lazım. Twitch reklam sıklığı ve süresini arttıran iştirak yayıncılara %55'e kadar ekstra reklam geliri vadediyor. Partner yayıncılarda bu oran özel tekliflerle %50 ile %150 arasında değişiyor. https://help.twitch.tv/s/article/ads-incentive-program?language=tr

Yani bunu yapmaya yayıncıları teşvik ediyor. Çünkü bilinenin aksine tıpkı diğer sosyal medya platformlarında da olduğu gibi Twitch'in de ana gelir kaynağı reklam. (Ne satın alınan bitler, ne de abonelikler Twitch'in gelir pastasının büyük kısmını oluşturmuyor). Yayıncılar açısından abonelik eskisi kadar getirisi olan bir gelir kalemi değil. Yayıncı gelirlerinde abonelik ücretleri Türkiye'de yerelleştirilmeden önce 5$ (93 TL) iken Mayıs 2021'den beri 10 tl. Bunun sadece 2-3TL'si yayıncıya gidiyor.

Bu yeni reklam teşvik programında isterseniz en abartılı haliyle 1 saatte 8'er dakikalık aralıklarla toplam 3'er dakikalık 8 reklam arası yayınlayabiliyorsunuz. En basit haliyle yayıncı isterse 60 dakikalık yayının yaklaşık 24 dakikası reklam, 36 dakikası yayın şeklinde olabiliyor. 3 Dakikalık reklamların ortalama 30'ar saniyelik reklamlarla 6 reklama tekabül ettiğini düşünürsek bu saatte 8x6 toplam 48 reklama tekabül ediyor. Dolayısıyla 1 saatte 48 reklam izleyiciler tarafından en istenmeyecek ve en çok tepki çekecek senaryo. Ancak yayıncıların da en çok tercih edeceği ve maalesef ettiği senaryo. Bu senaryoda pleb izleyici kavramı da tamamen bitiyor. Zira artık abone olmayan ve cebinden para çıkmayan izleyiciler de gayet izledikleri yayıncılara ve dolayısıyla Twitch'e para kazandırabilir hale geliyor.

Peki yayıncı tarafında "attığın taş, ürküttüğün kuşa değiyor mu?" işte orası tartışılır. Bu getirinin haliyle bir götürüsü de olacak. Abone olan sınırlı bir kesim dışında kimi çözümü Adblock'da kimi de unfollowda buluyor. Zira izleyiciye 1 saat içinde 24 dakika (48 reklam) izleterek ünlü düşünür Şahin K.'nın da dediği gibi "istersen seve seve istersen s.. s..." demiş ve aboneliği dayatmış oluyorsun. Dolayısıyla "reklam izlemek istemiyorsanız abone olun" diyerek zorbalık yapıyorsun. Çünkü bu senin elinde. Reklamı kapatabilir ya da azaltabilirsin. Örnek arayan varsa ben kendi kanalımda reklamları kapattım. Yayıncıların bence burada gözden kaçırdığı en büyük detay, istisnalar dışında her izleyicinin takip ettiği tek bir kanal yok. Düzenli izlenilen her kanala reklam izlememek için abone olmak, dar gelirli kişiler için belli bir süre sonra ciddi bir maliyet haline gelebilir. Benim aylık düzenli abone olduğum 10-15 arası yayıncı mevcut. Hiç birine de reklam izlememek için abone olmuyorum, sevdiğim ve destek olmak için abone oluyorum. Ayrıca abonelik yakın zamana kadar sadece reklam izlememek için tercih edilen bir şey değildi. Altı çok daha doluydu. Kaldı ki abone olsanız dahi ilk gösterim reklamını izleyebiliyorsunuz. Defalarca tecrübe ettim. (Nihayetinde Twitch serverları belediye hayratı değil. Sunucu masrafını çıkartması gerekiyor. Abone olsan dahi bir kere reklam izleyeceksin)

Bu durumu Youtube'da da reklam var diyerek geçiştiren yayıncıların atladığı çok önemli bir şey daha var. Youtube'da reklam izlediğinde video ile ilgili bir şeyi kaçırmıyorsun. Videoya kaldığın yerden devam ediyorsun. Ancak Twitch canlı bir platform. Akan bir yayında reklam izlediğinde o anı kaçırıyorsun. Yayın bütünlüğünü kaybediyor. Bu bir kaç kez yaşandığında rahatsız etmeyebilir. Ancak her 8 dakikada 6 reklam bir süre sonra can sıkabiliyor. Reklam veren sayısının ve reklam çeşitliliğinin Twitch Türkiye özelinde az olduğunu düşünürsek aynı reklamları devamlı izlemek izleyici açısından daha da boğucu. Ayrıca 17 TL'ye Youtube Premium üyesi olduğunda tüm kanallardaki reklamlardan muaf oluyorsunuz. Ve maalesef Youtube Premium alternatifi olan hizmet bilinenin aksine Twitch Prime değil Twitch Turbo ve bunun ücreti de aylık 11 dolar yani şuan için 200 TL. Bunun yerine aynı fiyata 20 kanala abone olabilirsiniz. Asla rekabetçi bir fiyat değil. Özetle Twitch Turbo'nun fiyatı Youtube Premium gibi henüz yerelleştirilmiş değil. Globaldeki ücreti ödemek zorundasınız.

Son olarak yeni ve az izlenen yayıncılara Twitch Turbo fiyatı yerelleştirilene kadar maximum yoğunlukta reklam önermiyorum. Sizinle yeni karşılaşmış bir izleyiciye uzun reklamları yoğun sıklıkla servis ettiğinizde izleyici size bir daha geri dönmemek üzere gidebilir. Yayınınız o an çok eğlenceli olsa dahi izleyicinin antipatisini kazanabilirsiniz. Sonra Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan da olursunuz. Aksine Türkiye'deki yayıncıların çoğunun yoğun reklam yayınladığı bu dönemi fırsat olarak görebilir ve hiç ekstra reklam yayınlamayarak krizi avantaja çevirebilirsiniz. Reklam sayısı ve süresini abartılı arttırdığınızda chatte sürekli pleb & sub izleyiciler arasında "bu kaçıncı reklam", "o zaman abone ol dana" tartışması oluyor. Tabi işin komik tarafı aboneler, abone olmayan pleb izleyicilerin yayıncıya artık kendilerinden daha fazla para kazandırdıklarının farkında değiller. Yayıncı da bir süre sonra reklam tepkilerine cevap vermekten yayınını rahat yapamayabiliyor.

Peki "suçlu" kim? Ürününü/hizmetini daha fazla kişiye satmak için reklam verenler mi, kendi reklam gelirini arttırmak için yayıncılara ekstra gelir vadederek daha fazla reklam yayınlamaya teşvik eden Twitch mi, belirli bir havuz dışında kimseye sponsor olmayan şirketler mi, sponsor bulamadığı için sırtını izleyicisine dönüp saatte 48 reklam yayınlayarak izleyici kerten yayıncı mı, birden fazla kanala abone olacak parası olmadığı için abone olmayıp Adblock kullanan izleyici mi, yoksa ekonomimizi bu kadar kötü hale getirenler mi?

Bence izleyicilerin de daha anlayışlı olması, yayıncıların da yeni reklam modelinin suyunu çıkartmayarak orta yolun bulunması lazım.


+6 | 01-12-2022 04:57 - 01-12-2022 20:11
2. bu reklam olayları ciddi sinir bozuyorç tamam reklam olsun da çok kilit noktlara kaçıyor. insanların reklamı açmaları sıkıntı değil bence. twitch in reklam tarzı sik gibi


0 | 02-12-2022 14:55
3. Büyük veya partner yayıncılardaki durumu bilmiyorum, benim gibi sadece iştiraki bulunan yayıncıların durumundan bahsetmek isterim.

Öncelikle reklamların kapatılması mümkün değil. "Reklamları kapat" seçeneği var, evet. Lakin bu seçenek reklamları kapatmıyor, reklam gelirlerini kapatıyor. -He reklam geliri dediğim de yılda 2 dolar- Reklam gelirleri kapatınca da herhangi kanala gittiğinizde reklamları görmenizi engellemiyor. Çünkü bu reklamları otomatik olarak Twitch kendi veriyor. Az izlenen yayıncıları takip ediyor ve izliyorsanız uBlock veya diğer Ad blockerları kullanabilirsiniz, bir gelirimiz yok zaten.

Bu arada az izlenen yayıncılar için en temel sorun "İlk gösterim" reklamları. İştirak yayıncıların yeni insanlara ulaşması ve büyümesi gerekiyor. Haliyle "İlk gösterim" adı verilen reklamları kapatmak için yayıncılar da reklam geliri anlaşmasını yapıyor. Yani kısaca Twitch diyor ki yayıncılara "Ya ilk gösterim reklamı yer yeni insanları bulamazsın ya da benim anlaşmamı yaparsın ben sana reklam atarım."

Sonuç olarak bu reklam geliri anlaşması kapansa da kapanma da reklam geliyor. Özellikle sistemin buglı olduğunu ve reklam geliri kapatma seçeneği seçilse bile Twitch'in kafasına göre kanallara reklam bastığını da belirtmek isterim. Maalesef hem az izlenen yayıncılar hem de keyifle yayın izlemek isteyen izleyicilerin tüm keyifleri bu saçma uygulama yüzünden altüst oluyor. En azından hem izleyici hem yayıncı olarak benim keyfimi kaçırıyor bu durum.


0 | 29-12-2022 23:57
4. Yayında tam en keyif aldığım zamanda pat diye yayın kesiliyor üç tane birbirinden alakasız reklam giriyor delleniyorum reklamlar bitiyor yayına dönüyorum muhabbet kaçmış millet kahkaha atıyor ben mal mal ekrana bakıyorum sinir bozucu bir olay


0 | 07-01-2023 11:43
5. 15 dk da bir reklam giriyor ama twitch kendi basıyor


0 | 10-01-2023 20:53
6. Yayın izletmiyor ki bi tıklıyorum 3 tane geçilmeyen reklam sonra 10 dakika izliyorum bi 3 tane daha


0 | 05-02-2023 22:37
7. Arkadaşımda yayın açıyor bazen gerçekten twitch kendi otomatik basiyor o ellemediği halde ama 10 dakikanın 2 dakikası reklamsa yayıncı kendi basıyordur bunu da yemeyin


0 | 10-02-2023 12:59
8. Dangalak Emirhan


0 | 11-06-2023 00:07
9. Yayıncının burda tembellik yapmaması lazım. (ki yayıncılar çok tembel, kimsenin işini kesinlikle hafife almak gibi bir derdim yok ama eve modemi yeni bağlatmış yayıncılar özellikle eşek gibi çalışıyoruz hüü tavrındalar daha yayıncı sayılmayacak adamlar bir tavır içerisinde iş yapmaya gelince bir şey beceremeyip hep kolayına gidiyorlar) Reklamların yayına ne zaman gireceğini TV yayıncılığında olduğu gibi ayarlamaları lazım yani yabancılarda mesela adam bir şey yiyip içerken lavaboya gittiğinde reklam sokuyor yayına veya oyun oynadığı esnada reklam yayınlamıyor ama chat yaparken reklam yapıyor. Yani reklamı otomatiğe alıp hiç izleyiciye bu reklam girdiğinde hangi anda girebilir diye düşünmeden sadece istatistiklere bakarak kaç dk reklam girmiş kaç kişi izlemiş %kaç pay almışıma bakıp bir de profesyonel yayıncıyım diye geçinemezsin. Oto reklam canlı yayın içerisinde hiçbir mantığa sığmıyor.


0 | 14-06-2023 16:58
10. olm ilk başta komikti de ciddiye mi aldınız aq bide başlığa dümen falan yazmışsınız :D aklı olan herkes zaten yayıncının bu durumdan haberdar olduğunu bilir adam ne desin aq ben basıyorum amk mı desin ki zaten bi süre sonra dedi yani çoğu özellikle teşvik döneminde çok muhabbeti döndü o zaman.mesela yukarda yok işte isterse 1 saatte 24 dk reklam yayınlar yazan olmuş da o yayıncıya bağlı değildi twitch sana 3 seçenek sunuyodu az orta çok kafana göre seç ama ona göre para vercem diyodu e aq adam tabi en fazla olanı seçcek çünkü teşvik olayı geçiciydi şu an almıyolar artık daha fazla pay alıyolar reklam yayınlayarak. Adamlar yayın saati doldurcaz diye sadece uyumak için yayın kapatıyolardı.


0 | 15-06-2023 16:05
/2
bizi takip edin    
iletişim için       

Canlı yayın


/2