Sub Düşmanlığı Twitch Sözlük

Sub Düşmanlığı

1. Gerçekten bir süredir görmüyordum bu tür "düşman" tipleri ama sözlük yazarları içinde iyice çoğaldılar. Sub düşmanlığından kastım şu:
İnsanlar para veren ve vermeyenin bir tutulmasını istiyor. Çekilişlerde aynı hakkı istiyor. Submod olmasın istiyorlar. Subday olmasın istiyorlar. Chatteki belirli toxic kitlenin mesajları arasında konuşulsun isteniliyor. Kısacası ayrıcalık tanınmasını istemiyorlar. Bu tamamıyla "kıskançlık". Bunun kıskançlık olduğunu da sözlükte veya herhangi bir twitch kullanıcısından duysanız anlarsınız. Birkaç tane gördüğüm şey var, şu şekilde;

-Submod açık bırakan insanlara karşı birikmiş kişiler var. Ulan adamlar submod açıyor diye "ulan seni de kaybettik" "şuran buran kalktı iki abone görünce" falan diyorlar. Lan bi insan neden submod açar? Chati sizin gibi insanlardan arındırmak için değil mi? Kendisine destek verenlerle daha sağlıklı iletişim kurmak için. Çok izlenen adam neden chati açık tutup saniyede bir değişen ekranı okumaya çalışsın. Hiç hızlı chat görmediniz heralde, insanlara yetişmenin kolay olduğunu sanıyorsunuz. Yabancılar neden chati açık kullanıyor çünkü adamlar takmıyor chatini. Biri küfür mü ediyor, spam mı yapıyor önemli değil adamlarda. Bizdeki gibi her şeye random atan insanlar da yok. İletişim önemli değil yani adamlarda. Her fırsatta NA chati örnek verecekseniz TR'de öyle yayıncı bulmakta zorlanırsınız, yabancıları izlemeye devam edin o zaman.

-Submod açıldı diye "abi herkes öyle değil, chatte iyi insanlar da var" diyenler haklı ama yayıncı ne yapsın çetele mi tutsun. Toxic olmayanlar için chati açık bıraksın ama bir yanda spam yapanlar, küfürler yağdıranlarla da iç içe bulunsunlar. Sonucunu söyleyeyim: chatteki plebler submod alınmasını yalvarıyor.

-Bir diğeri "ben abone olmak zorunda değilim, kimse değil" diyen insanlar. Bunlar en azından diğerlerine göre bir tık iyi niyetli ama azcık düşünün be abi. Siz abone olamadınız diye diğer abone olanlar ayrıcalıklardan faydalanmasın mı? İstiyorsunuzki "herkes eşit olsun mutlu mesut yaşayalım" ama öyle bir ortam kurulamaz.

İnsanlar sadece desteklemek için abone olmuyor. Çekilişe girmek için de ayrıcalık kazanmak için de abone oluyorlar. Ama sıfır destek veren adam da ayrıcalığın bir tarafından tutunmak istiyor. Bu adaletli bir şey değil. Abone olamıyorsanız abone olanların suçu yok, yayıncının da suçu yok. O adam kendisine katkıda bulunanlara ek özellikler sunuyor. Ulaşamıyorsunuz diye aşağıdan küfürler etmenin, bağırmanın anlamı yok. Twitchteki abonelik sisteminin amacı bu zaten. Bu konunun sürekli dile gelmesi bile saçma. Ben de herkese abone değilim ama abone olamadım diye, iki üç ayrıcalık alamadım diye yayıncılara sallamıyorum. Anahtar sözcükler: kıskançlık, ayrıcalık


+1 | 30-01-2021 13:39
2.
(bkz:)
Kısaca.


+2 | 30-01-2021 17:29
3. Bir tarafta sub only chate bozulanlar, üzülenler, küfür edenler, diğer tarafta sub olduğu için kendini üstün, değerli, özel hissedenler. Gerçekten çok üzücü.


+1 | 30-01-2021 21:25
4. Yazımda tamamen sub chat olayına bir cevap vermek isterim. Evet, yayıncıların sub chatte kalması gerçekten karşı çıktığım bir durum fakat yayın sub chatte ise bunun suçu yayıncı değil izleyen bazı `Evrimini tamamlayamamış mahlukatlardır.` dediğiniz gibi Amerikalı veya Avrupalı yayıncıların chati hep açık, fakat onların chatinde `Ufak kız çocuğu olan bir babanın kızına küfür etmek.` asla ve asla yaşanmaz. Yaşansa bile onlar takmaz, chatine bile bakmayan 15-20K izlenen adamlar var.
(bkz:)
Belki istisnalar olabilir fakat eminim ki böyle barbarca bir davranış sergilenmez. Yayıncılar defalarca neden yayında sub chatte olduğunu açıkladı. Bazılarının eşine/çocuğuna/ailesine o kadar hakaret eden ahmak var ki adam mecburen iyi bir moderasyon ekibi olmasına rağmen sub chatte kalmak zorunda. Yoksa kar topu etkisi yaşanır bir kişi küfretti diye onlarca kişi küfreder emin olun bu yaşanır. Zaten çoğunlukla izleyici sayısı 10K üstüne çıkarsa sub mod alınır hem chati `rahat` okumak için hem de drama yapıp tek amacı sağa sola laf atan kişilerden arınmak için. işte bu yüzden sub chate alınıyor. Disiplin olmadan chati yönetmek imkansız hele bu ülkede.

Mesela ben Toqtir`i çok izleyen birisiyim bizzat gözümle adamın kızına (kızı 2 yaşında) cinsel anlamda sarkıntılık yapan adam bile gördüm. İnsanın boğazı düğümleniyor. Sorabilirsiniz birkaç kişinin aptallığı yüzünden mi yayın sub chatte ? neden o kişileri banlayıp sub chat kapanmıyor ? Evet birkaç kişinin aptallığı yüzünden yayın çoğunlukla sub chatte. Dünyanın en iyi moderasyon ekibine sahip olsanız bile öyle bir sapıklığı yapan kişi anında ban yese bile yine de chatte bir disiplin olmalı. Sub chat zaten bunun için var. Yayını yapan kişi neden kendi kızı veya eşi ile alakalı böyle iğrenç şeyleri görmek zorunda ? O adamın da bir psikolojisi var onu da düşünmek lazım di mi ? O kadar eminim ki Twitch Türkiye`de sub chat açanların çoğunun sub chat açma amacı az önce dediğim gibi `Evrimini tamamlayamamış 2-3 mahlukat yüzündendir.`


+3 | 02-02-2021 17:46
5. Özellikle sub chatte belli oluyor bu düşmanlık. Kurunun yanında yaş da yansa bu tarz bir filtreleme beraberinde nefret de getirir tabii ki.


0 | 13-02-2021 18:05
6.
(bkz:)


0 | 17-02-2021 14:48
/1
bizi takip edin    
iletişim için       

Canlı yayın


/1